Aanpassen aan/rekening houden met

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

“Heb jij dat óók?!”

Ik dacht altijd dat ik de enige was die vaak in het Engels dacht.

Tot Dochterlief jaren geleden op een dag vertelde dat zij dat deed, en ik kon antwoorden dat ik dat ook deed.

Tja, ze is dan ook van die generatie van altijd-en-overal-internet-ter-beschikking. Muziek met de lyrics erbij, games, allerlei info opzoeken op Engelstalige sites,… Al eens een Engels boek lezen voor school…

Zoveel jaar later gingen we een DVD kijken en vroeg ze of de ondertiteling op Engelstalig mocht, omdat ze dat veel sneller kon lezen, ze las namelijk wat ze tegelijkertijd hoorde.

(Terwijl het bij mij omgekeerd was: ik heb Engels geleerd door te luisteren naar wat ze op TV zeiden en tegelijkertijd de Nederlandse vertaling te lezen.)

Deden we dus. Maar Manlief en ik konden niet snel genoeg Engels lezen om mee te kunnen!

Je zou dan kunnen zeggen: de meerderheid beslist! De minderheid moet zich maar aanpassen in het belang van de meerderheid!

En oké, dat principe zie je overal toegepast worden.

Ik vind het echter een kleine moeite en ook een vorm van respect om ons ook eens zelf aan te passen aan haar.

De dingen die op TV zijn, zijn sowieso altijd in het Nederlands ondertiteld, waarom zou zij dan niet af en toe degene mogen zijn die het makkelijkst de ondertiteling kan lezen.

Ik ben wel, sinds ik dit weet, stiekem af en toe aan het oefenen. Dingen die ik al zodanig veel keer gezien heb dat ik eigenlijk wel al weet wat ze gaan zeggen met Engelstalige ondertiteling bekijken. Dat helpt echt!

Ik vind het fijn dat ze weet dat we rekening (willen) houden met haar. Als we met kleine dingen naar haar luisteren, zal ze vast ook wel over de grotere dingen durven komen vertellen, mocht dat ooit nodig zijn…

Het deed me me wel afvragen of er nog zo dingen zijn waarbij iemand zich altijd aanpast aan de ander(en), terwijl de ander zich daar niet eens van bewust is of gewoon omdat die iemand dat altijd zo gewend geweest is en het maar normaal vindt dat het zo is…

Binnen het gezin of daarbuiten.

Terwijl het soms een kleine moeite kan zijn om tot een compromis te komen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *