Alcoholgels en afstand houden versus in de aarde wroeten en knuffelen

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Het lijkt wel gisteren dat onze jongste als klein ventje naar speelpleinwerking ging in de zomervakanties. Léuk dat-ie dat vond! Ook op de dagen dat ik niet ging werken wou hij daar dolgraag naartoe! (Was het thuis dan zó saai?)

’s Avonds bij het ophalen had ik altijd compassie met de kindjes waarop gevit werd omdat ze zich zo vuil gemaakt hadden.
Ik was net blij als hij vuil was want het bleek telkens weer: hoe vuiler hij was, hoe meer hij zich die dag geamuseerd had. (En er lag altijd wel een dekentje of een handdoek klaar in de koffer om op zijn autostoeltje te leggen voor als hij het té gortig gemaakt had.)

En bovendien: is het niet bewezen dat de weerstand van kinderen die niet hyperproper opgroeien een stuk sterker is?
(Daarom dat ik geen poetskoningin meer ben natuurlijk. Da’s voor de kinderen. Hihi.)

De laatste tijd vond ik het extra goed als ze zich eens vuil maakten. (Al is de één daar veel happiger op dan de ander.)

Afstand houden, knuffelen mocht niet, veelvuldig handen wassen, om de haverklap alcoholgellekes,… Zo heb je minder kans dat je iets oploopt. Wat natuurlijk de bedoeling was. Mààr… Zo wordt je immuniteit niet uitgedaagd, waardoor die zwakker wordt. Straks kunnen ze tegen níets meer…

Trouwens, die alchoholgels vernietigen niet alleen de slechte microben en dergelijke, ook de commensale flora, bacteriën met een beschermende functie die een rol spelen in de afweer, en die onder andere op je huid leeft, wordt kapot gemaakt…

Dus vind ik het een goed idee om ons vuil te maken. In de hoop die immuniteit op een manier een beetje te triggeren. Ze zijn al te oud om hen nog in de zandbak te droppen om te smossen, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel onder andere helpen in de tuin, lekker in de aarde wroeten. (Waar de één, inderdaad, happiger op is dan de ander.)

En er is een heel select groepje naasten die we sinds kort knuffelen, waarvan we weten dat zij ook niet zomaar iedereen knuffelen.
Al is dat niet zozeer voor die immuniteit natuurlijk. Niet te geloven wat een deugd dat deed. Éindelijk weer iemand die je graag ziet van buiten het gezin eens goed vastpakken. Dat valt niet in woorden te vatten, dat gevoel…
En als je je goed voelt is dat ook een oppepper voor de weerstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.