Als de mantra je roept

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Vandaag zal mijn schrijfsel waarschijnlijk weinigen interesseren, maar ik vertel steeds over wat me bezig houdt, dus…

Zoals je weet gebruik ik soms mantra’s om te mediteren, meestal simpele zoals “Hum”, “Sat Nam”, of zelfs “Liefde en vrede” of “Ik ben kalm en rustig”.

Gisteren sprong er plots ééntje uit mijn herinneringen naar boven, ééntje van toen ik jaren geleden nog Kundalini Yoga-lessen volgde. En die verdween maar niet uit mijn hoofd. Dus zocht ik op YouTube op hoe die ook alweer ging.

Hoewel het enorm monotoon klonk, sprak deze versie me heel erg aan.
https://www.youtube.com/watch?v=xgO82OHKsbc
(Chattra Chakkra Vartee, by Yoryas Piano)

Chattra Chakkra Vartee, Chattra Chakkra Bhugatay,
Suyambhav Subhang Sarab Daa Saraab Jugatay.

Dukaalan Pranasee, Diaalang Saroopay,
Sadaa Ang Sangay, Abhangang Bibhutaay

Ik moest er eerst weer inkomen, de tekst, het ritme, op de juiste momenten inademen, maar het werkte hypnotiserend op me. Geen tijd om aan andere dingen te denken. Focussen.

Na tien minuten was het gedaan, maar ik kon niet stoppen, ik drukte tot twee keer toe op replay.

Achteraf had ik er zó’n deugd van gehad, ik was benieuwd waar de mantra voor stond en zocht het op. (Ik spreek namelijk geen Sanskriet.😁)

Om angsten en onzekerheden te verwijderen en moed en kracht en strijdvaardigheid naar boven te brengen.
(Allee zeg, waarom zou dat mij nu zo aantrekken?😇)

Vandaag deed ik hem nog eens, en op het moment dat ik op replay wou drukken viel me te binnen wat de yogalerares er toen over gezegd had. Als ik het me goed herinner moesten we die mantra niet eens meezingen maar onze ademhaling regelen naar de tekst.

Echte yogi’s ademden in tijdens de volledige mantra, hielden hun adem in tijdens nog eens de volledige mantra, ademden uit tijdens nog eens de volledige mantra, en hielden hun adem uit tijdens nog eens de volledige mantra. Telkens twintig seconden!

Wij mochten proberen of we hetzelfde konden, maar dan telkens per halve mantra. Telkens tien seconden, dat was al moeilijk genoeg.

Het zingen of chanten vind ik eigenlijk veel leuker. Dus neem ik me voor, zolang deze mantra mij roept, om hem elke ochtend eens te zingen en eens te ademen (de tien seconden maar, hoor).
Eens zien wat het met me doet.

Misschien wil je de ene of de andere manier ook eens proberen?
(Als je de ademversie doet, wel onthouden: NOOIT over je grenzen gaan en ALTIJD goed naar je lichaam luisteren! Per vijf seconden is ook al een mooi begin.)

Of misschien heb je daar geen zin in, en dat is ook helemaal prima!

Ik wens je sowieso een angstvrij en moedig gevoel toe!