Als de tieners over hun computerspel praten

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Het is al een tijd geleden dat onze kinderen nog ruzie maakten. En dat komt niet omdat ze nu wat ouder zijn en elkaar leerden appreciëren. Dat komt omdat ze nu wat ouder zijn en elk een beetje in hun eigen wereldje leven. En al helemaal als ze op hun scherm bezig zijn. Wat, als ik dat zou toestaan, de hele dag zou zijn.

Maar die vlieger gaat niet op. Elke ochtend bij het ontbijt herhaal ik (want ze durven het wel eens “vergeten”) dat ze in de voormiddag andere en/of nuttige dingen moeten doen en dat ze pas na het middageten met een scherm mogen bezig zijn.

Gisteren ook weer. Ze hadden al een paar keer na het ontbijt goed geholpen in het huishouden, of we deden samen iets leuks, dus had ik een paar dingen gepland om die voormiddag te doen.

Zodra de woorden “geen scherm tot na het middageten” uit mijn mond waren, begon er ééntje over het spel waar ze de laatste tijd mee bezig waren. Er vlogen vragen en tips heen en weer en termen waar ik niets van begreep (“level”, en hoe belangrijk het is op het volgende te geraken, dat begreep ik wel). En dat gesprek bleef maar duren. Tot meer dan halverwege de voormiddag.

Ik kreeg een vervelend gevoel in mijn buik, want ik had plannen gemaakt, en ik heb veel meer energie in de voormiddag, dus!

Maar ik weerstond de neiging om daar iets over te zeggen, want (ook al waren ze nu óver hun scherm bezig in plaats van mét) hoe mooi vond ik het om te zien hoe ze samen bezig waren…

En het is tenslotte ook vakantie. Hebben ze wel verdiend. En die plannen hebben we wat later uitgevoerd. En ’s avonds kon ik relaxen, want de zoon had beslist dat hij wel eens zou koken. (En ’t was lekker én gezond!)

En zo hebben mijn tieners me weer ergens op gewezen.
Dat ik niet altijd alles moet willen ingepland hebben. Go with the flow. Genieten van het moment. We zien wel wat de dag ons brengt. En wat echt moet gebeuren zal wel gebeuren, ook al is het misschien niet op het gewenste of verwachte of geplande moment. En wie weet zelfs met een bonusje.

💝