Als een ander het zegt – en – zaadjes planten

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Je hebt het vast ook wel al eens tegen je kind gezegd: ‘Als ik het zeg luister je daar niet eens naar, maar als een ander het zegt geloof je het direct!’Nu ja, laat ons eerlijk zijn, ik veronderstel dat kinderen vinden dat hun ouders meestal alleen maar zagen, ook al is dat met de beste bedoelingen, en daarom maar half horen wat we zeggen, dat het in een soort achtergrondruis verloren gaat.

Wat een ander zegt maakt natuurlijk meer indruk. Want die zagen nooit.

Zelf ben ik natuurlijk ook nog een kind geweest waar ouders tegen “zaagden”.
(Op volwassen leeftijd kijk je daar uiteraard anders naar terug, maar als kind, geef het maar toe, zie je dat vooral als zagen.)

Ik zit al van op redelijk jonge leeftijd krom neer. Ik begin mooi rechtop, maar na een tijdje lijken mijn rugspieren te denken: bekijk het maar dat wij zoveel werk gaan doen, de onderste tweederde recht houden is wel genoeg. En dan zakken mijn schouders naar beneden. Niet bepaald een mooie houding, maar ik let er gewoon niet op.

(Eigenlijk denk ik dat dat begonnen is rond de leeftijd waarop ik er wat vrouwelijker begon uit te zien, if you know what I mean, en daar beschaamd over was. En gewoontes slijten er snel in.)

Hoe vaak heeft mijn moeder me toen ik nog thuis woonde gezegd: ‘Zit eens recht, je gaat krom groeien!’
Ene oor in, andere oor uit.

Deze week bij de kine: ik weet niet meer de precieze woorden hoe hij het zei, maar plots merkte de therapeut op dat ik er moest op letten trots rechtop te zitten, dat ik anders een bochel ga krijgen als ik ouder word.

En gek genoeg let ik er nu meer op. Als ik weer eens doorgezakt in de zetel of op een stoel zit hoor ik in gedachten ‘trots rechtop of een bochel’ en dan ga ik weer rechtop zitten. En ook in gedachten: dan zie ik mijn moeder naar beneden kijken vanuit de hemel terwijl ze denkt ‘Als ik het zeg luister je daar niet eens naar, maar als een ander het zegt geloof je het direct!’…Misschien heeft het net zo’n indruk gemaakt omdat zij dat ook altijd zei…

(Dus ik mag blijven “zagen”, dat zijn zaadjes die ik plant voor later!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.