Arcadia

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

(Klein spoiler alertje…)

Iemand naar de eerste aflevering van de nieuwe Vlaams/Nederlandse serie Arcadia gekeken?

Doet mij dan nadenken…

Stel je voor dat dat in het echt zou gebeuren.

Iedereen een chip in zijn hand zodat er kan gemonitord worden of je wel netjes en braafjes alles en altijd doet zoals het hoort, waarbij een puntenscore bijgehouden wordt en hoe hoger je punten zijn hoe meer voordelen je krijgt.

(Bij de scène waarin iemand via allerlei camera’s opgevolgd werd dacht ik wel even: soms heb ik het gevoel dat dat stilaan ook in het echt zo is, met al die camera’s die overal al hangen of nieuw opduiken.)

Maar hoe zou je mensen zo ver krijgen dat ze dat toelaten of zelfs zelf willen? Door het allemaal mooier voor te stellen dan het in werkelijkheid is, veronderstel ik.

Je kunt natuurlijk nooit weten hoe je zelf zou reageren, maar ik dénk dat ik er niet zou in trappen. Als je weet dat alles en iedereen die afwijkt bijgehouden en afgestraft wordt? Ik ben nogal een brave dus je zou kunnen zeggen “Jij doet toch niets verkeerd, je hebt toch niets te verstoppen?” en dat is waar, maar mijn gevoel van vrijheid is me lief… (En bovendien: wie zou dan bepalen wat “verkeerd” is?)

En nog iets wat ik me afvroeg: als iedereen gewoon zou zeggen, nee, daar doe ik niet aan mee, wat zou er dan gebeuren?

Ik ben benieuwd waar het naartoe gaat evolueren.

In de serie bedoel ik natuurlijk.

Want in het echt kan dat uiteraard nooit gebeuren, hé.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *