Cassis-gelei

Sandra Rogiers De Wispelturige Kok

Een normaal mens begint voorbereid aan confituur. Waar wil ik confituur van maken? Hoeveel fruit heb ik nodig? Heb ik geleisuiker in huis? Bokaaltjes?

Ik dus niet. Onze zwarte bessen tieren welig en je kunt ze niet blijven in de diepvries steken, dus dacht ik plots, waarom niet nog eens confituur maken?

Oeps, geen geleisuiker. Dan maar op de ouderwetse manier. Sorry, ik ben er meteen ingevlogen en heb dus de bessen niet gewogen. Maar je kunt de verhoudingen makkelijk aanpassen. Zwarte bessen gekookt tot ze openbarstten. Even laten afkoelen. Zeef over een grote maatkan leggen, neteldoek daarover, zwarte bessen ingieten. Goed laten uitlekken, goed uitwringen. Ik had ongeveer 800 ml bessensap, dit vulde ik aan tot 1 liter met vers sinaasappelsap. In een kookpot gieten met 1 kilo suiker en op een laag vuurtje laten borrelen. Het voordeel van geleisuiker zou geweest zijn dat dit maar enkele minuten moet koken, met kristalsuiker duurt dit langer. Af en toe roeren en in de gaten houden of het al indikt. (Duurde bij mij een klein halfuurtje.)

Intussen bokaaltjes in heet water omspoelen. Als de gelei voldoende ingedikt is, in de bokaaltjes gieten en direct dicht draaien.

Mmm… Jammer dat ik maar zelden boterhammen eet… Maar zal in havermoutpap ook wel lekker zijn. En yoghurt. En ijs. En… 😁

(Als er trouwens iemand tips of opmerkingen heeft, laat maar komen, want ik heb diep in mijn geheugen moeten graven hoe dat ook alweer moest! 😋)