Eenzaamheid

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ik ben niet alleen thuis en toch begin ik me af en toe eenzaam te voelen. Ik ben een echte huismus die ervan kan genieten gewoon thuis te zitten en toch begin ik echt, fysiek contact met andere mensen te missen. Ik heb alles wat ik materieel nodig heb, maar toch begin ik af en toe een zekere tristesse te voelen, een gevoel van tekort.

Met Pasen komen we normaal met de familie samen. Tot dan had ik er niet echt veel probleem mee dat we in ons kot moeten blijven, maar die gezellige bijeenkomsten mis ik echt.

We hebben een verjaardag gevierd intussen. Thuis, met ons viertjes. Niet dat we anders een groot feest geven, maar toch… Het voelde anders.

De kinderen beginnen hun vrienden echt te missen. Beseffen dat de Paasvakantie al goed halfweg is, maar dat ze daarna toch nog altijd niet naar school kunnen. Gelukkig leven ze in dit tijdperk waarin ze naar hartenlust kunnen chatten met elkaar, maar da’s toch niet helemaal hetzelfde, hé?

Maar na mijn telefoontje van daarnet voel ik me daar nogal schuldig over. Ik belde naar mijn grootouders. Voor hen is het nog veel erger. Ze herleven altijd als iemand op bezoek komt, maar nu komt er bijna niemand, enkel hun kinderen die de boodschappen komen brengen en daarbij ruim afstand houden, niet langer dan nodig blijven.
Wat ze helemaal begrijpen, bijna negentig zijnde. (Ik verschiet er zelf van als ik het uitreken!) Ze weten ook wel dat ze beter geen risico’s nemen.

Bij gebrek aan bezoekers is hun nieuwe verzetje om de eenzaamheid en de verveling te doorbreken een telefoontje krijgen. Even iemands stem horen, even een ander verhaal horen. Ik doe het veel te weinig, besef ik nu.

Daarom een warme oproep: ken je iemand die eenzaam is of iemand die zelfs niet kan buitenkomen om even boodschappen te doen en zo heel even contact te kunnen leggen met anderen: pak die telefoon en bel eens. Dat hoeft geen uur te duren, zelfs een kwartiertje kan al deugd doen en de dag er helemaal anders laten uitzien voor hen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.