Elkaar respecteren

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Al jaren geleden kwam Dochterlief op het idee om kaartjes aan de WC-deuren te hangen, met aan de ene kant in het rood BEZET en aan de andere kant in het groen VRIJ, zo kon je zonder iemand te storen met geklop gewoon simpelweg zien of er al iemand was.

Enkele jaren later vroeg ik haar een bordje met NIET STOREN te maken om aan de badkamerdeur te hangen. Vroeger vonden we dat allemaal niet nodig, maar ze begonnen op een leeftijd te komen dat ze het niet meer leuk vonden als we binnenkwamen, zelfs als ze al aangekleed waren. Dus doen we dat al een hele tijd niet meer.

Wij als ouders gebruiken dat kaartje ook als we in de badkamer zijn (ook al vinden we het zelf niet erg als ze zouden binnenkomen), want stel je voor dat ze per ongeluk een blote buik of zo zouden zien, iiiieeeeuuuuwww!
Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van respect is naar hen toe.

Nog niet zo lang geleden is er nog een kaartje bijgekomen. Met aan de ene kant in het groen IK ZIT HIER en aan de andere kant in het rood NIET STOREN AUB. Voor mijn kamertje.

Hangt de groene kant aan de deurklink, dan weten ze gewoon waar ik ben als ze beneden komen, en weten ze ook dat ze altijd mogen binnenkomen. Hangt de rode kant uit, dan weten ze dat ik het echt, écht nodig heb om even een kwartier, een halfuur of soms zelfs een uur met rust gelaten te worden. En dan storen ze me ook niet. (Uiteraard weten ze dat dat wel mag als er iets is, hé.) Dat apprecieer ik enorm.
Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van respect is naar mij toe.

Zo werkt een samenleving het best, als je het mij vraagt, als iedereen elkaar respecteert, dus ook een mini-samenleving zoals een gezin…