Filmmateriaal

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Soms worden er wel eens films gemaakt die geïnspireerd zijn op ware gebeurtenissen, al volgen die soms niet helemaal, of zelfs helemaal niet, hoe het verhaal echt gegaan is, want het moet tenslotte verkopen en dus spectaculair zijn.

Ik heb een beginnetje voor een scenario in mijn hoofd, je weet maar nooit dat er binnen x aantal jaar interesse is. 😄 Ik wil je wel waarschuwen: ik heb van mezelf al veel fantasie, en als dat zich dan nog vermengt met al veel gelezen en misschien nog meer films gekeken te hebben… dan zou het best wel eens kunnen dat het er een beetje over is. Dan mag jij me in toom houden. Goed?

Ik start met het beeld van een gniffelende topcrimineel. Misschien geen kletskop met een witte kat, want die hadden James Bond en Austin Powers ook al.
(Of misschien net wél een kletskop, want het moet meteen duidelijk zijn dat het een slimme kerel is, en aangezien op drukbereden, veelgebruikte aardewegels ook geen gras groeit, groeit er misschien ook geen haar op goed- en veelgebruikte hersens?😁)

Hij wou al een tijd de wereld veroveren en had al min of meer een plan sinds hij een voordracht van een viraal expert gehoord had waarin die uitlegde hoe je het volk en de media kunt bespelen, en opgemerkt had dat er elk jaar meer bespaard werd op de zorg waardoor de druk daar sowieso al heel hoog lag. En nu er een nieuwe ziekte opkwam, kon hij dat plannetje eindelijk in werking stellen!

Hij verzamelde al zijn vrienden, die er op hun beurt voor zorgden dat overal de juiste personen op de juiste plaats zaten. En dan gaf hij zijn opdrachten door.

“We zorgen dat het elke dag, overal, in elke situatie aan bod komt wat er gaande is in de ziekenhuizen en hoe erg het is, zodat iedereen er op elk moment mee geconfronteerd wordt. Er zal overal over gepraat worden. We zorgen ook voor een heel onaangename test, dubbel winst: geld in het laatje voor onze vrienden én het jaagt mensen angst aan. En bange mensen zijn makkelijker onder controle te houden.

We zorgen dat er geen leuke dingen meer mogen: geen hobby’s, geen reizen, geen restaurantbezoekjes, geen sociale contacten, zelfs niet op het werk of op school, denk maar na, wat kunnen we nog meer uitvinden? We zorgen dat de mensen de deur niet meer uit kunnen, of op den duur zelfs willen. Want depressieve, eenzame, lummelende, luigeworden, lome mensen zijn makkelijker onder controle te houden.

We drijven mensen uit elkaar en zorgen met NLP-technieken en psychologische truucjes voor sociale controle, zodat al onze regels zeker gevolgd worden. Makkelijk om mensen onder controle te houden als ze elkaar zelf constant op de vingers tikken en controleren.

En al die zaken sluiten heeft nog een extra voordeel: zo zijn die mensen afhankelijk van ons voor hun inkomen en zo zijn die makkelijker onder controle te houden.

We zorgen ook dat hun weerstand achteruit gaat door hen hun eigen afvalstoffen terug te laten opnemen, door overdreven hygiënisch te zijn, door hun natuurlijke behoefte aan menselijk contact af te pakken, door stress te bezorgen, door sporten te verhinderen. Wacht, we laten wel buiten sporten toe, dat ze het gevoel hebben iets te mogen, maar wie gaat dat doen, en in dat wisselende weer?
Hoe ongezonder en zieker ze worden, hoe makkelijker ze onder controle te houden zijn, want dan hebben ze onze medicijnen nodig! En hop, wéér geld in het laatje!

Natuurlijk gaan we dat niet allemaal ineens invoeren, dat zou niet lukken, maar af en toe een beetje. En dan een beetje vrijheid teruggeven om daarna nog meer af te pakken. Wat denk je, collega’s, strak plan om de wereld te veroveren?”

Op dat verhaal kan dan nog wat voortgebouwd worden, hé, daar moet ik nog over nadenken. Ik weet nog niet goed hoe ik de film ga eindigen. In elk geval kijk ik zelf liever naar films met een mooi, positief einde. Dussss… Misschien dat het plan uit elkaar valt na een tijd en dat het vanzelf uitdooft? Maar da’s dan waarschijnlijk weer niet spectaculair genoeg om een succesvolle film van te maken…

Oeoeoeoe! Ik weet het! Iets met valse en echte UFO’s die plots opduiken!
Of nee! Een supergeheim ninjagenootschap dat ineens verschijnt en de boel op orde zet!

Maar wat denk je, heb ik het in me om scriptschrijver te worden?
Of heb ik niet genoeg verbeelding?
(Of tevéél?😂)