(Gebrek aan) stilte

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Gisteren was de eerste dag dat ik me echt de hele dag constant en stabiel weer oké voelde. Wat bij die aanval zelf hoorde, da’s bij die ene dag gebleven, oef. Maar ook de overgevoeligheid aan geluiden (hyperacusis, als ik het met een chic woord zou willen zeggen) en het minder goed horen lijkt voorbij te zijn.

Ik heb dan ook heel goed genikst, de voorbije tijd. Ik heb zelfs met spijt in het hart een uitnodiging tot een wandelafspraak afgeslagen, omdat ik voelde dat het nog niet het moment was.

Ik heb gisterenvoormiddag wel vol energie enkele uitgestelde taakjes ingehaald. ‘k Heb het al eerder gezegd, maar wat was ik blij dat ik het weer aankan om dingen te doen, ook de minder leuke.

Het enige dat overblijft is dat het getuut in mijn hoofd veel luider is dan voorheen. Het is soms echt om gek van te worden. Ik begin het te begrijpen, mensen die altijd geluid rond zich nodig hebben.

Overdag valt het niet eens op, dan is er altijd wel iets te horen. Maar ’s avonds voor het in slaap vallen, of ’s morgens bij het wakker worden… Ik ben bijna blij als ik een auto hoor passeren of als ik mijn man hoor snurken, zodat ik toch eens iets anders hoor.

Ik besef ook nu pas dat dit de reden is dat ik moeite had met “alleen” mediteren. Daar kon ik me echt geen minuut op concentreren. Als ik er muziek bij oplegde of als ik naar een begeleidende meditatie-app luisterde, dan wel.

Ach ja, ik had destijds ergens gelezen dat er bij elke aanval iets kan blijven hangen. Dan mag ik al blij zijn dat het “maar” dat is, zeker?

Ik zuchtte vanochtend in bed, toen ik met die gedachten wakker werd.
Mijn man was blijkbaar ook al wakker en vroeg wat er scheelde.
Toen ik gedaan had met vertellen, zei hij: De rest is beetje bij beetje afgezwakt, misschien gaat dat met dat getuut in je hoofd ook nog gebeuren…

Dus nu kan ik kiezen wat ik wil geloven. Dat Menière sowieso altijd maar slechter wordt óf dat het met de nodige tijd nog meer gaat verbeteren.
Want ze zeggen toch dat je waar je op focust aantrekt in je leven?
Ja, dat ga ik doen. Visualiseren dat ook dat nog beter wordt.

Zo, dan ga ik je nu laten. Ik ga gaan mediteren op de muziek van mijn tinnitus.