Gendergedoe

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Ik lag in het moederhuis toen ik de vraag destijds stelde aan mijn man. Ik kende op dat moment zelf zo niemand, maar ik had er al vaak genoeg over gelezen en op TV over gehoord en gezien om te weten dat dat soms nogal een issue kan zijn. En belangrijke vragen moet je eigenlijk stellen vóór je aan kinderen begint, I know, maar ik voelde ergens toch wel al wat zijn antwoord zou zijn.

“Stel dat onze kinderen later op hetzelfde geslacht vallen…?”

“Ach, als ze maar gelukkig zijn!”

Intussen is er al een half alfabet en een hele woordenlijst (zoals bijvoorbeeld “non-binair” en zo) om te zeggen wie of wat je bent, hoe je je voelt, waar je van houdt.

Ik wil er eigenlijk al een hele tijd iets over schrijven, maar het is zó’n delicaat onderwerp, daar bestaan zoveel verschillende meningen over… Het zit al in mijn hoofd sinds ik een hele tijd geleden iemand hoorde zeggen dat die genderrevealparties voor baby’s niet kunnen vond omdat kinderen zelf moeten kunnen kiezen hoe of wat.

Misschien ben ik ouderwets, maar ik vond die uitspraak een beetje raar. Biologisch gezien wordt een baby toch gewoon geboren als een jongen of een meisje? En pas later ontdekken ze dan eventueel hoe ze zich voelen? Wat helaas ook voor sommigen nogal een issue is, ik kan me voorstellen dat dat niet makkelijk is…

Kijk, van mij mag iedereen doen, zijn, dragen wat hij/zij wil of zich voelt.

Ik zal misschien wel opkijken als ik pakweg een man in een rok zie, dat zie je tenslotte niet elke dag, maar verder zal ik denken: als ze maar gelukkig zijn. Of er zelfs niet over denken.

Ik hoef er alleen niet mee om de oren geslagen te worden: de laatste tijd lees je daar om de haverklap wel iets over of zie je er iets over op TV.

Of ja…

Misschien gaat er dan ooit een moeder of vader in het moederhuis vragen: wat als onze kinderen zich later non-binair of zo voelen? En gaat het antwoord van de ander zijn: als ze maar gelukkig zijn.

Daar draait het toch om? Elkaar accepteren en gewoon liefdevol samenleven, of je nu dik of mager bent, jong of oud, blank of zwart of oranje met paarse bolletjes (oké, oranje met paarse bolletjes, dààr zou ik van opkijken!), “queer” of “straight” of nog iets anders,… Maakt niet uit, voor mij mag iedereen er zijn, ieder mens is mooi!