Hoe worden wij terug de werkgevers van onze overheid?

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Nee, helaas, daar weet ik zelf jammer genoeg niet het antwoord op. Ik wil enerzijds mijn hart luchten en anderzijds hoop ik dat iemand anders dat antwoord wel weet…

Als je schrijnende verhalen hoort over steeds onbetaalbaardere medische kosten, rusthuizen, sociale woningen en zelfs de gewone alledaagse rekeningen, dan begin je je toch wel (nog meer dan anders) die vraag te stellen?

Ik ga er van uit dat wij als “het volk” verkiezingen houden om mensen uit te kiezen die ervoor zorgen dat ons land goed draait, ten voordele van ons allemaal, als volledige groep. Zie het als een sollicitatie: van het aanbod dat we voorgeschoteld krijgen, er degene uitkiezen die we het meest geschikt achten.

Maar daar gaat het al fout, want onderling beslissen de kandidaat-werknemers soms toch nog anders. Zouden ze dat in bedrijven ook toestaan?

Allerlei beloftes worden gemaakt naar de werkgevers toe, maar uiteindelijk doen ze toch gewoon maar hun eigen zin. Het belang van hun werkgevers, daar wordt niet echt om gegeven, lijkt me, als ze zichzelf en elkaar maar kunnen verrijken.

Zouden ze dat in bedrijven ook toestaan?

Op één of andere manier slagen onze werknemers er ook in goed voor zichzelf te zorgen. Wij hebben als werkgevers niets te zeggen over de hoogte van hun inkomen, over al hun extra’s en zelfs niet over de bedragen die ze ontvangen als ze stoppen.

Zouden ze dat in bedrijven ook toestaan?

Ik zou zo nog even kunnen doorgaan maar ik heb ook geen zin om te blijven zagen. Liever zeg ik nog even wat ik wél zou willen:

Dat de bevolking zelf mag kiezen wat er met hun zuurverdiende centen gebeurt.

Wat mij betreft gaat dat in de eerste plaats naar het welzijn van de hele bevolking. Volgens mij zou het gedaan zijn met armoede met een eerlijke verschuiving van waar ons belastinggeld naartoe gaat. (In plaats van naar God weet waar en wat allemaal. Daardoor alleen al zouden er volgens mij ook sowieso minder belastingen nodig zijn.) De kwaliteit van de zorg zou enorm omhoog gaan. Scholen, idem. Vul zelf maar aan. De kwaliteit van ieders leven…

En dat de heren ministers een aanvaardbaar inkomen krijgen, zonder al die onnodige extraatjes.

Maar ja, hoe krijg je dat gedaan?

Het is al altijd zo geweest, maar moet het daarom ook altijd zo blijven? Dit kan zo toch niet verder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *