Hoorapparaat

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

(Ik heb vandaag niet echt een boodschap, hoor, en over bepaalde symptomen en methodes van omgaan-met heb ik het al eerder gehad, maar ik wou het gewoon (nog eens) allemaal van me afschrijven. Tenslotte is dit mijn openbaar dagboek en ik schrijf lekker wat ik zelf wil.😜😁)

Toen ik laatst bij de oorarts geweest ben, heb ik daar geen verslagje van gemaakt op de blog aangezien er niet veel te vertellen viel: de Menière blijft stabiel en onder controle als ik alles doe en laat (of kàn doen en laten) waarvan ik intussen al weet dat het helpt, al dan niet uitlokt.

We hebben het toen wel over hoorapparaten gehad. Die kunnen tinnitus eventueel maskeren.
Ik heb het enkele weken laten bezinken, want ik ben een beetje bang dat het ’s avonds, als ik ze uitdoe, des te harder gaat binnenkomen. Maar ik wil het toch graag uittesten. Proberen kan geen kwaad, toch?
Dus ben ik naar een audiologe geweest.

Toen ze zei “Tinnitus, vertel eens.” kwamen de waterlanders. Vond ik nogal gênant, vond zij een teken dat het me hoog zat.

Daar was ik me niet echt volledig van bewust. Ik zeg nogal vaak dat ik blij ben dat ik “maar” dat meer heb van symptomen, want stel je voor dat ik de rest nog had, niet goed horen door druk op mijn oren, tegelijkertijd overgevoelig zijn voor geluiden, ronddraaiende kamers, overgeven door bijhorende misselijkheid en duizeligheid, dan is “een beetje getuut” toch maar peanuts?

En meestal valt het ook wel mee. Ik kan er al heel goed mee omgaan, hoor!
Drukte, lawaai, stress vermijden, en als dat niet kan, voordien en achteraf genoeg rust en stilte inplannen.
Koptelefoon opzetten met interessante podcasts tijdens luidere klusjes of met zachte relaxerende muziek als de omgeving anders te stil is tegenover het lawaai in mijn hoofd en ik me daardoor niet kan concentreren.
Dingen doen die ik met hart en ziel, met volle concentratie, in de flow kan doen waardoor ik daar niet op let.
De natuur intrekken, wat vaak als een soort halvelingse reset werkt,…

Behalve als me dat door omstandigheden allemaal niet lukt. Dan is het echt om gek van te worden, want net door die omstandigheden klinkt dat getuut ook nog eens veel luider. En dat is eigen aan het leven natuurlijk. Omstandigheden heb je niet altijd in de hand. Een beetje hulp en ondersteuning zou dan wel welkom zijn…

Over een kleine twee weken mag ik om mijn proef-hoorapparaat. Ik hoop op wat meer dan enkel tinnitus-onderdrukking. Het zòù namelijk kunnen dat het me ook helpt om mensen in bepaalde omstandigheden beter te verstaan.
Bij verkeer en geroezemoes heb ik moeite om mensen te begrijpen, dan kan ik hun stem niet goed filteren van alle andere geluiden.
En mensen die niet echt luid en duidelijk praten aan de telefoon versta ik ook niet makkelijk, zonder de ondersteuning van een soort van liplezen. (Dus met die mondmaskers overal, je wil niet weten hoe vaak ik wablief moet zeggen!)
Met dat hoorapparaat zou achtergrondlawaai ietwat gedempt moeten worden, en het stemgeluid een beetje versterkt.

Dat zou dan meteen ook een impact kunnen hebben op mijn energieniveau, zei ze, omdat dat best wel wat inspanning vergt, focussen om mensen te verstaan en omgaan met constant geluid in je hoofd.

Dus ben ik nu alvast enorm aan het hopen dat het al die dingen gaat doen…
Duim je met me mee?

🤞