Ik zaag omdat ik het beste met je voor heb

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Op de pagina van onze gemeente werd opgeroepen om genoeg te drinken bij zo’n warm weer, liefst water, al bestaan er ook lekkere, gezonde alternatieven. Ze verwezen daarvoor naar Vlaams Instituut Gezond Leven en zetten er een link bij met verschillende drankjes: https://zekergezond.be/filter?title=Dranken&categoryId=e4201ce7-79fa-44cf-bf6e-bf188b414ed3
Da’s al een mooie stap in de goede richting. Blij dat onze gemeente de moeite neemt om haar bevolking aan te moedigen goed voor zichzelf te zorgen.

En blijkbaar kunnen huisartsen een voorschrift geven voor beweging. Had ik nog nooit gehoord, ik dacht dat het een grapje was! Ik kwam dat dan tegen tijdens het scrollen op die getagde pagina: als je te weinig beweegt kun je doorverwezen worden naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.
Ook een stap in de goede richting.

Waarom ik dat, nu nog meer dan anders, zo belangrijk vind? Omdat ik al verschillende keren gehoord heb dat een groot deel van de Corona-doden er voordien lichamelijk al niet zo best aan toe was.
De overheid legt ons mondmaskers en afstand houden op voor onze gezondheid, maar naar mijn mening vergeet ze daar de kracht van preventief aan je gezondheid werken aan toe te voegen.

Nu te laat? Voor velen helaas wel, ja. (Niet alleen wat het virus betreft.) Maar toch: het is nooit te laat om er alsnog mee te beginnen en er alsnog voordelen van te plukken.

Op korte termijn: Wat komt er nog in de herfst? En in de winter? Als we met zijn allen weer simpele snotvallingen krijgen gaan we elkaar argwanend aankijken…

Op lange termijn kun je zóveel voorkomen als je een wat gezondere levensstijl toepast. Of als je toch ziek wordt: dit sneller te boven komen. En daar vind ik eerlijk gezegd dat de overheid wat tekort schiet.
Ik zou graag zien dat er veel meer gesensibiliseerd wordt hoe je dat doet, zelf zorgen voor een zo gezond mogelijk lichaam.

Elke dag de hele dag ons lijf vol rommel steken zal daar niet bij helpen. Het is vaak goedkoper dan elke maaltijd veel groenten of fruit eten en het is meestal makkelijker dan zelf koken, maar het doet niets voor je. Om maar een voorbeeld te geven (omdat we het daar pas over hadden en we ons daar vroeger ook geregeld aan bezondigden): chips. Met een laagje poeder erover dat ervoor zorgt dat je maar blijft vreten tot de hele zak leeg is. Nul nutritionele waarde, integendeel, vaak voel je je achteraf zo mottig als iets en aangezien je maag vol zit is de kans klein dat je daarna ook nog iets gezonds gaat eten. (Of doen zelfs.)

En roken! Zolang er nog sigaretten mogen verkocht worden zal er ook gerookt worden. Lijkt me logisch. Waarschuwingen en vieze foto’s op het pakje zetten is volgens mij gewoon maar om het geweten te sussen en zullen er niet voor zorgen dat er minder gerookt wordt.
Het brengt natuurlijk veel op.

En da’s volgens mij het probleem. Zou het niet logischer zijn omgekeerd te denken? Als iedereen gezonder leefde, zou de zorg (en de kosten) voor zieken toch veel minder nodig zijn?

Nog een stapje verder: Zouden minder zieke mensen ervoor zorgen dat er meer tijd en aandacht is voor degenen die wel nog ziek zijn? Of zou er dan toch zoveel mogelijk op bespaard worden?

Ik ga afronden. Er valt nog veel meer over te zeggen maar ik heb al genoeg gezaagd voor vandaag, denk ik. Je begrijpt wel wat ik bedoel.

Zorg goed voor jezelf. Denk niet dat je er vanaf bent enkel en alleen door maskertjes te dragen, afstand te houden en je handen veelvuldig te wassen, doe alsjeblief ook andere dingen om goed voor jezelf en je algemene gezondheid te zorgen zoals bewegen, gezond eten en drinken, veel minder fabrieksvoeding en suiker eten en drinken, sociale contacten onderhouden al is dat nu met weinig tegelijk op afstand of zelfs telefonisch, kom buiten voor frisse lucht en zonlicht (niet als het zo heet is als nu natuurlijk, dan kies je er misschien beter voor ’s morgensvroeg een wandelingetje te doen), angst en stress vermijden als dat kan, leuke dingen doen, ontspannen,…

Zoals ik tegen mijn kinderen altijd zeg: ‘Ik weet dat ik zaag, maar da’s omdat ik het beste met je voor heb en dat weet je.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.