Knuffelgeneeskracht

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ken je dat, half beseffen dat je wakker aan het worden bent, je best doen om je nog te blijven vastklampen aan die laatste sliertjes droom en dan toch keihard terug in de echte wereld gedropt worden? Teleurgesteld zijn en tegelijkertijd nog nagenieten?

Ik heb zóóó mooi gedroomd. We leefden in een virusvrije wereld en elkaar een knuffel geven als begroeting was de norm.

Jammer dat dat hier niet zo de gewoonte is. Nochtans, een knuffel geeft uiting aan liefde, vriendschap, blijdschap, troost, medeleven,…
Het toont “Ik ben blij je weer te zien!”, “Ik ga je missen.”, “Ik ben blij voor je.”, “Ik ben er voor je.”, “Ik voel met je mee.”, naargelang de omstandigheden. (Multi-inzetbaar, haha!)

Knuffelen heeft een soort van geneeskracht. Tijdens het knuffelen komt oxytocine vrij (ook bij massage trouwens, even reclame maken voor mijne winkel, hihi), niet voor niets “het knuffelhormoon” genoemd.

Het verlaagt de bloeddruk en het hartritme, vermindert cortisol, werkt stressverlagend, wat goed is voor onze gezondheid:
Het zorgt er ook voor dat we ons gelukkiger en meer verbonden voelen, het werkt als een natuurlijk anti-depressivum.
Het zou zelfs angsten verminderen.
(Allemaal op voorwaarde dat beide partijen die knuffel willen natuurlijk, anders werkt het waarschijnlijk omgekeerd.)

Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als mijn droom zou uitkomen. Zouden we dan met zijn allen gelukkiger, contenter, verdraagzamer, meer verbonden zijn?

Ik hoop dat ik daar binnenkort mee mag experimenteren.
Beginnend met vrienden en familie, om te wennen aan die nieuwe gewoonte. Ik zou nog niet meteen een willekeurige vreemde durven vastpakken, zou vast het omgekeerde effect hebben.
Tenzij iedereen stilletjesaan meer zijn familie en vrienden eens een stevige knuffel geeft en het gebruik ingeburgerd raakt.

Een knuffel als begroeting in plaats van een hand geven of een simpele “goeiedag”.

Zet je het straks, als het weer mag, mee in gang?

Over enkele weken (maanden?):

IEDEREEN AAN HET KNUFFELEN!

Ik herinner je er wel aan als het zover is!

In afwachting, als je niet alleen bent in je thuisbubbel: knuffel er maar op los…

Groetjes!

PS: als je graag wil meedoen, als het eenmaal zover is, deel je mijn berichtje? Stel je voor dat iedereen van West-Vlaanderen tot Limburg over een jaar (of twee) meer knuffelt… (Zou dat dan in het nieuws komen? Nieuwe besmettelijke ziekte: als men eenmaal de voordelen van knuffelen ondervindt, zet die gewoonte zich voort op andere mensen…)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.