Koud douchen

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Toen ik er weer opnieuw mee begon, wou ik er eigenlijk al over schrijven, maar ik vergat het… Toen een vriendin me deze week zei dat ze elke dag start met een koude douche, dacht ik: ’t is misschien ’t moment om er toch nog over te schrijven.

Enkele jaren geleden dacht ik nog: Koud douchen?! Zot! Da’s voor andere types dan ikke, zulle!

Tot ik de gezondheidsvoordelen las.
Verbetert de doorbloeding, bevordert zo de opname van zuurstof en de afgifte van toxische stoffen, boost zo de weerstand.
Het daagt je “innerlijke thermostaat” uit.
Het zorgt dat je je energiek en wakker voelt.

Toch maar eens proberen, dacht ik.
Eerst doe ik aan droog borstelen: met een stevig maar tegelijk zacht borsteltje over je ganse lichaam wrijven, van voeten naar bips, van handen naar schouders, en dan je romp, altijd richting je hart.
Zorgt er niet alleen voor dat je je dode huidcellen afscrubt, het stimuleert ook al je doorbloeding, waardoor je het lekker warm krijgt.

(Koud douchen wordt trouwens heel erg afgeraden als je op voorhand al koud hebt: kan voor een koudeschok zorgen!)

En dan, in plaats van het water al te laten lopen zodat het warm heeft tegen dat je onder de douche springt: direct in de douche staan, de sproeier nemen en al meteen het eerste, koude water op je voeten richten.

Helemaal in het begin was dat al genoeg voor mij, wat een uitdaging vond ik dat!
Beetje bij beetje ging ik mettertijd hoger, tot ik uiteindelijk (en daar ging voor mij héél veel tijd over) tot aan mijn borstkas raakte (en dat is altijd efkes naar adem happend).

Ik ben niet zo’n “die hard” zoals die vriendin, die volledig doucht met koud water. Ik zet de thermostaat wel op lauw om me te wassen (want na dat koude water verdraag ik geen warm water) en dan terug op koud om af te spoelen.
WOEOEW!! Daar word je wakker van!

En ik moet ook toegeven dat ik het in de koude wintermaanden niet doe omdat ik het dan gewoon echt onaangenaam vind. Geef mij dan maar een lekker warme douche.

Maar nu dus al een tijdje weer wel, en I love it!

Waarom vertel ik dit?
Misschien kan ik één van mijn lezers overtuigen om het ook eens te proberen…
(Wel goed naar je lichaam luisteren: als je te gevoelig bent of een te zwakke gezondheid hebt zou ik het niet aanraden, nooit te ver gaan omdat iemand anders zegt dat het goed is voor je!)

Wie durft?
Laat je me weten wat het met je doet?

Groetjes, en nog een fijn, wakker en energiek weekend!