Leeuwerik- of uil-type

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Toen we naar de zee gingen ben ik ook een boekenwinkel binnengewipt. Ik hoopte er een Aziatisch vegetarisch kookboek te vinden dat me aansprak, maar er lag iets anders dat mijn aandacht trok. Geconcentreerd werken voor dummies.

Hà, dacht ik half al lachend, dà’s iets voor mij!

Ik pakte het vast en opende het op een willekeurige pagina. Een kort stukje over het leeuwerik- en het uil-type. Had ik vaag al wel iets over gehoord, maar ik dacht dat dat gewoon omschreef dat sommigen vroege vogels zijn en anderen eerder avondmensen.

Blijkt daar een heel bioritme aan vast te hangen!

Ik dacht dat dat iets typisch voor mij was dat ik graag vroeg opsta, dat ik afspraken liefst ‘s morgens maak, dat ik best wel veel gedaan krijg tot de middag, dan enkele uren minder energie heb (dan lummel ik soms maar wat), dan mijn tweede adem vind, en vanaf acht uur ’s avonds graag gerust gelaten word!

Blijkt dat het leeuwerik-type te omschrijven!

Ik hoef me eigenlijk dus totaal niet schuldig of raar te voelen daarover.

(Hoewel Zoonlief, toen ik dat vertelde, me wist te zeggen dat hij daar zelf al over gelezen heeft en dat er veel minder leeuweriken zijn dan uilen. Toch in de minderheid dus. Verwonderde me eigenlijk niet: ik ken maar weinig mensen die ook graag en vanzelf vroeg wakker worden. Maar toch.)

Ik maakte me wel de bedenking dat de maatschappij daar geen rekening mee houdt (kàn houden?), met die verschillende types…

Simpel voorbeeld: tieners. De meeste zijn uil-types. Moeilijk uit bed raken ’s morgensvroeg en energie krijgen als ik aan mijn bed begin te denken. En toch moeten ze al vroeg op de schoolbanken zitten. En dan zijn ze verwonderd dat ze niet kunnen opletten.

Maar als ze ervoor zouden zorgen dat de lessen enkele uren later beginnen, dan moeten de leraren dat natuurlijk ook.

En dan zouden ze pas thuiskomen als ik al in mijn uitbol-fase zit.

(Misschien moeten er gewoon minder lesuren zijn. ????)

Maar ik ben weer aan het afwijken.

Welk type ben jij?

(Ik zocht het ook even op op internet, en er blijkt ook het duif-type te zijn, die daar tussenin valt.)

(En uiteraard heb ik het boek gekocht, wie weet wat voor interessants daar nóg in staat!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *