Op elkaars zenuwen werken en daarmee omgaan

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Als je dag in dag uit samen bent met je gezin, dan komt er meestal wel een punt waarop je het (elkaar?) even beu bent. Wrijvingen, irritaties, discussies, overprikkeling,…

Dan komt het er op neer rekening te houden met elkaar, elkaars kleine kantjes en behoeftes te kennen en daarnaar leven, blijven praten, of net even afstand zoeken als dat kan, je eigen ding doen.

Mijn kinderen waren deze voormiddag samen met de WII aan het spelen. Leuk, hoor, dat ze zo samen spelen (ook al is dat, ik weet het, binnen), maar ik werd gek van al dat lawaai. Ik vroeg dan ook om te stoppen als hun level uit was. Waarop Dochterlief direct antwoordde: ‘Is het het geluid dat op je zenuwen werkt of wil je gewoon even alleen zijn?’
Die kent me goed, zeg! Nu ze me er deed over nadenken: ik had inderdaad gewoon behoefte aan even afzondering. Ik liet de voorbereiding voor het middageten voor wat het was en ging even in de tuin zitten. Daar had ik meer deugd van!

Mijn ventje heeft ook af en toe de behoefte de living en daarmee het gezin even te verlaten en op zijn computer te tokkelen, afgesloten van alles en even in zijn wereldje.

Eigenlijk zijn we hier allemaal een beetje zo. Dochterlief trekt zich af en toe terug op haar kamer of bij haar konijntjes, Zoonlief gaat geregeld naar buiten om een kwartier tot een halfuur op de trampoline te springen (waar hij die energie vandaan haalt, ik weet het niet).

En dan kunnen we er weer tegen. Is onze batterij weer opgeladen, en onze verdraagzaamheidsgraad en ons begrip weer een stuk gestegen.

Een vriendin vertelde laatst min of meer hetzelfde verhaal. Ouders en puberende dochters werkten op een bepaald moment enorm op elkaars zenuwen, waarop de ouders beslisten een wandeling te gaan doen, zonder kinderen. Toen ze terugkwamen waren ze terug in een opperbest humeur, en rarara? De dochters ook.

Dus…

Wat doe jij om je dag even te doorbreken? Hoe zorg jij voor jezelf en zo ook voor je dierbaren?

(PS: Ik begrijp ook wel dat dat niet voor iedereen zo makkelijk is, bijvoorbeeld voor alleenstaande ouders met hele kleine kinderen. Toch hoop ik dat ook zij af en toe even me-time kunnen hebben.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.