Oude gewoontes

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ik was gisteren tijdens het koken ’s middags weer met mijn koptelefoon aan het luisteren naar een YouTube-filmpje. Over vegan eten. Terwijl ik eieren aan het klaarmaken was voor bij de groenten.
(Voor het geval je niet weet wat een veganist is: als je helemaal geen dierlijke producten eet, dus ook geen eieren of zuivel.)

Nog voor ik uiteindelijk helemààl stopte met vlees eten luisterde ik al graag naar allerlei vegan filmpjes. Omdat mijn voeding eigenlijk al grotendeels plantaardig was. Je ziet eens andere manieren om groenten klaar te maken, je wordt eraan herinnerd dat je moet zorgen dat je genoeg verschillende eiwitten binnenkrijgt, en… er wordt wel eens iets gezegd dat binnenkomt.

Deze keer zei de vrouw in kwestie dat het niet haar missie was iedereen vegan te maken. Dat moet vanzelf komen, zei ze. Stap voor stap, en elke stap is er één.
En je moet niet te streng zijn op jezelf als je de stap naar veganisme of vegetarisme zet, je hoeft niet boos te zijn op jezelf als je in het begin al eens vervalt in oude gewoontes.

Wat met mij natuurlijk niet het geval zou zijn. Ik sta nogal achter de reden waarom ik geen vlees meer eet. ’t Is niet dat ik verga van de zin als ik de anderen vlees zie eten, integendeel.

Dat gezegd zijnde…

Het was best wel een drukke dag geweest, dus toen ik later die dag om boodschappen ging stuurde mijn man me een sms’je: zorg dat je vanavond niet teveel werk hebt om te koken, hé!

Bedoelde hij: breng maar pizza mee? Daar had ik nu eens echt geen zin in…
Vroeger bracht ik al eens een wok-colli mee van die winkel als het snel moest gaan, daar zaten tenminste groentjes bij. En dat was al super lang geleden, dus legde ik gedachteloos een pak in de kar terwijl ik al aan het bedenken was wat ik nog allemaal nodig had van daar.

Pas toen ik wou beginnen koken besefte ik dat daar niet alleen noedels en groenten in zaten, maar ook vlees!

En uiteraard was ik wél boos op mezelf dat ik in oude gewoontes vervallen was.
Beetje beter opletten in het vervolg.


En vandaag opnieuw beginnen. Oude gewoontes door nieuwe vervangen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.