Party like it’s 1984

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ik wou mijn hersens eens op een andere manier aan het werk zetten en ging naar de bib, op zoek naar een leuk anderstalig boek.

Het eerste boekje dat mijn aandacht trok was Fables van Jean de La Fontaine. Ook volwassenen houden wel eens van fabeltjes. (Oké, en die zou vast ook makkelijker lezen, ik geef het toe.)
Die nam ik mee.

Daar moet ik nog aan beginnen, ik stelde het Franse graag uit tot na mijn opwarming met het Engelse: er was namelijk nog een tweede boekje dat mijn aandacht trok, ééntje van George Orwell. Ik had ooit al wel eens Animal Farm gelezen, maar 1984 nog niet.

(SPOILER ALERT, ik vertel over dat boek.)

Het lezen waard. Ik vond behoorlijk veel gelijkenissen met nu.

In het boek 1984 hangt het vol met camera’s en microfoons die je constant horen en zien. Nu hangen er ook steeds meer camera’s, maar da’s anders natuurlijk, da’s voor onze veiligheid.

In 1984 heerst er censuur. Nu lijkt dat ook wel een beetje zo te zijn, maar da’s anders, da’s omdat we toch zéker geen foute informatie zouden te zien of te horen krijgen.

In 1984 mag je niet zomaar gaan en staan waar je wil, zien wie je wil. Nu is dat ook een beetje zo, maar da’s om onze gezondheid te waarborgen.

In 1984 is er geen cultuur. Nu wordt daar ook wel wat op beknibbeld, maar ook hier: da’s voor onze eigen veiligheid en gezondheid.

En nog wel enkele dingen…

Het grote verschil is natuurlijk dat het in het boek enkel en alleen om macht draait, en bij ons, nu, draait het volledig om onze gezondheid.

Stel je voor, zeg, dat dat niet zo was en dat alles zo zou blijven… Daar zou ik niet mee om kunnen!

Dan zouden we voortaan altijd feesten zoals in 1984: niet dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.