Prikkelarm winkelen?

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Een paar jaar geleden stuurde ik eens een mail naar een winkelcentrum waarin ik het idee opperde om één of twee keer per jaar een stille winkeldag te houden, daar zouden heel wat hoogsensitieven en prikkelgevoeligen heel blij mee zijn.

Nooit antwoord op gekregen.

Een paar weken terug stuurde een vriendin een artikel van vrtnws door: Carrefour zou voor prikkelarm boodschappen doen zorgen. Geen muziek en dergelijke op weekdagen tussen twee en vier. Of toch in de Markets en Hypers die de keten zelf beheert, winkels die door partners beheerd worden mogen kiezen.

Ik ben al benieuwd of de winkels in onze buurt ook gaan meedoen.

Al zou ik er wel alle begrip voor hebben indien niet. Het gros van de mensen vindt dat natuurlijk net veel gezelliger, met muziek op de achtergrond. (Al denk ik dààr dan direct na wel: maar zou het íets stiller mogen?)

Ik denk vorig jaar gingen we eens kleren gaan shoppen voor de kinderen in een winkel waar op dat moment geen muziek speelde. Er hing natuurlijk een heel andere vibe zo, maar ik vond het een verademing, op mijn gemak kunnen rondkijken, mezelf kunnen horen nadenken, makkelijk kunnen praten met elkaar en beslissen wat wel wat niet,…

Net toen ik tegen de winkelmedewerkster wou zeggen hoe zalig ik het vond zei zij: saai, hé, vandaag, het radiosysteem is kapot…

Dus ja… Ik veronderstel dat ik in de minderheid ben die dat aangenamer vindt.

En er zitten ook gaten in dat prikkelarme momenten-systeem, ik weet het. Je moet dan al net op zo’n moment kunnen, wat al niet lukt voor mensen die voltijds gaan werken.

En hoe zou zo’n winkelcentrum dat bekend kunnen maken? ’t Is niet dat je daar elke maand naartoe gaat, hé.

En je zou voor je boodschappen dan ook naar pakweg de Colruyt kunnen gaan, daar speelt ook geen muziek, maar daar zijn het de zoemende frigo’s, diepvriezers en luchtverversingssystemen die je oren teisteren, dus dat kan daar dan ook het geval zijn.

Maar toch ben ik blij met dat nieuws, met die geste.

En nog ne maar:

ik heb er al iets op gevonden als ik (hopelijk binnenkort!) terug zelf om boodschappen ga!

Als ik nu eens gewoon, als ik het te overprikkelend vind, mijn koptelefoon opzet met rustgevende vogelgeluiden?

Kan best zijn dat ze me raar bekijken of asociaal vinden of zo, maar kan me eigenlijk niets schelen. Als dat beter is voor mijn welzijn, waarom niet eigenlijk?

Plus: beetje awareness kweken, er zijn vast wel meer mensen die behoefte hebben aan minder drukte en meer stilte.

Vind ik wel een leuke evolutie. Dat ik me op bepaalde vlakken steeds minder aantrek van wat een ander (misschien) van me vindt om zo beter voor mezelf te zorgen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *