Repost Facebook-blog Paternoster van 14 augustus 2019

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Repost, omdat ik vanochtend nog eens mijn paternoster gebruikte om te mediteren en aan deze blog moest denken. Die had ik nog niet op de website gezet…

PATERNOSTER
EN
HET MYSTERIEUZE GETAL 108

Mocht je hopen dat ik over de zanger van Black Box Revelation ga schrijven, sla maar over, hoor, het gaat over een heel andere paternoster.
(En ik waarschuw je: ik ga vandaag weer de zweverige toer op.)

Ik heb een kastje waar ik dingen insteek waar ik niet elke maand naar kijk. Je weet wel, emotionele waarde. Toen ik er onlangs weer iets instak viel mijn aandacht op mijn paternoster.
Die heb ik als kind gekregen en ik vond hem toen vooral heel mooi. Ik heb hem nooit gebruikt waar hij voor diende, namelijk de rozenkrans mee bidden, maar ik hechtte er toch veel waarde aan. Het had een bepaalde aantrekkingskracht op mij.

Nu ik de laatste tijd veel mediteer dacht ik: ik gebruik dit eens om voor mezelf aan te geven wanneer ik mag stoppen, in plaats van een timer. Per kraal chant ik een korte mantra zoals OM (of AUM), HUM of SAT NAM, of denk ik affirmaties zoals ‘Ik ben veilig’, ‘Ik voel me kalm en rustig’ of ‘Liefde en vrede’ (klinkt nogal als een softie, maar kammenieschelen) of volg ik gewoon mijn ademhalingen.
Ik negeer het stukje waar het kruisje aan hangt en volg gewoon de ketting zelf. Zo haal ik met gemak twee rondjes. Ik rekende eens uit: (5×10 + 4) x 2, da’s 108 kralen.
Dat getal kwam me vaag bekend voor, dus zocht ik het eens op.

Eerst vond ik een wiskundige uitleg, maar dat stilde mijn honger natuurlijk niet. Ik zocht verder. En vond dat 108 als heilig wordt beschouwd in verschillende oosterse religies. Zo bestaat het gebedssnoer van de Hindoe’s en dat van Boeddhisten blijkbaar ook uit 108 kralen. In de yoga is het een belangrijk getal. Volgens sommige stromingen zijn er 108 gevoelens.

Ik ontdekte nog vanalles. Zoals dat de diameter van de zon 108 keer de diameter van de Aarde is en dat de afstand van de zon tot de Aarde 108 keer de diameter van de zon is. En nog veel meer. Mocht het je interesseren kun je misschien zelf eens op onderzoek uitgaan.
Zou dat allemaal toeval zijn?