Rogge-spelt-pittenbrood

Sandra Rogiers De Wispelturige Kok Leave a Comment

We hebben een broodmachine. Handig, hoor! Gewoon alle ingrediënten erin doen en enkele uren later is je brood klaar. Maar soms heb ik zin om het helemaal zelf te doen. Het deeg met je handen mengen en kneden, zalig.

De herinnering die dan naar boven komt: als kind met memé leren brood bakken…

En de voldoening die je voelt als je een mooi, heerlijk geurend brood uit de oven haalt!

Zelf proberen?
Doe in een grote kom:
10 gram zout
200 gram roggemeel
300 gram volkoren speltmeel (of wit als je een lichter exemplaar wil)
40 gram pompoenpitten
40 gram zonnebloempitten
40 gram dennepitten
40 gram olijfolie
20 gram verse gist, opgelost in330 ml lauw water

Mengen en kneden, kneden, kneden!

Als het deeg te nat is, doe nog wat speltmeel bij, voelt het te droog, nog wat water.

Als het deeg niet meer aan je handen blijft kleven heb je genoeg gekneed.

Leg er een handdoek over en laat een halfuur rijzen.

Dan nog eens kneden, handdoek terug erover en halfuur laten rijzen.

En nog eens herhalen. Leg het deeg dan op een bakplaat of in een broodvorm en laat nog eens een halfuur rijzen.

Dan mag het in een voorverwarmde oven, 35 minuten op 200 graden.

Als de wekker afloopt: haal het brood uit de oven en klop eens op de onderkant. Klinkt het hol, dan is het klaar!
(Indien niet, laat nog 5 minuutjes zitten.)

Smullen maar!
Lekker besmeerd met kokosolie of ghee…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.