Schoolhervorming?

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

“School” in Corona-tijden, het ziet er helemaal anders uit.

Het begint ’s morgens vroeg al. Of net niet. Mijn tieners staan nu toch een stukje later op dan anders. Past beter bij hun veranderend bioritme. Ze raken pas laat in slaap (was van onze oudste al zo vóór deze crisis; schijnt nog uit de oertijd te stammen, las ik eens in een Psychologie Magazine, voor de veiligheid, dat verschillende leeftijdsgroepen van de stam wakker waren op verschillende momenten en zo de wacht konden houden). Dus hebben ze er deugd van dat ze nu wat langer kunnen slapen.

Ze hebben ook meer vrije tijd. Als ze klaar zijn met hun online schoolopdrachten kunnen ze doen wat ze willen. Ontspannen met hobby’s, (véél meer) gezinstijd, lummelen (ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk lummel-tijd is voor een goede gezondheid).

Als de scholen dan laten weten dat ze zeker geen leerachterstand gaan hebben tegenover andere jaren, vraag ik me wel af of we dan, als dit eenmaal voorbij is, terug moeten naar hoe het was.

Niet dat ik voor verder afstandsonderwijs zou kiezen. Het feit dat ze hun vrienden en vriendinnen enorm missen alleen al! Los daarvan: andere standpunten, nieuwe inzichten, verschillende denkwijzen van medestudenten en van leraars, wat een gemis zou dat zijn in hun ontwikkeling…

Ik vraag me alleen af of het ook met een beetje minder zou kunnen. Inclusief vervoer zijn mijn kinderen op een gewone schooldag meer dan tien uur van huis. En dan moeten ze daarna nog leren, huiswerk maken, extra taken doen. Tijd om te ontspannen of leuke dingen te doen schiet er bijna niet meer over.

Een uurtje later beginnen voor een betere start? Een beetje vroeger naar huis zodat ze toch nog iets aan hun avond hebben? Wat minder opdrachten voor thuis?
Ik ben overtuigd dat dit een meerwaarde zou zijn voor hun algemeen welzijn.

Of worden ze op die manier niet voorbereid om later als volwassene zo verder te doen? Vroeg opstaan, de hele dag gaan werken, thuiskomen om huishouden en gezin te regelen, en dan uitgeput in de zetel neerploffen…

Dat wens ik hen eerlijk gezegd niet toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.