Spread the love, we’re all one

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ik heb me al vaak afgevraagd of het er vrediger aan toe zou gaan als binnen zoveel generaties alle “rassen”, alle huidskleuren door elkaar gemengd zouden raken zodat we uiteindelijk allemaal hetzelfde kleurtje zouden hebben.

Waarschijnlijk niet. Er kan altijd een reden gevonden worden om iemand de verschillen bij een ander te laten haten.

Ik herinner me nog een verhaaltje dat een leerkracht ooit vertelde, het moet in het lager geweest zijn:

Op een klein eilandje was er iemand die plots een hekel kreeg aan mensen met sproeten. Hij vond dat die er niet meer bij hoorden dus begon hij onder het volk haat te verspreiden tegen mensen met sproeten, tot een groot deel van de niet-sproetigen het ermee eens was dat iedereen hetzelfde moest zijn en alle sproeters verbannen werden naar een eiland.

Dat ging een tijdje goed, totdat diezelfde persoon vond dat dikke mensen niet in zijn beeld van een goede bevolking pasten. Hij begon weer onrust te stoken tot een groot deel van de anderen het ermee eens was dat iedereen hetzelfde moest zijn en de dikke mensen verbannen werden naar een ander eiland.

Al snel vond hij weer een reden om een bepaalde groep mensen uit te sluiten: boekenlezers waren maar saai, en weer vond hij een manier om de mensen op te jutten, weer zorgde hij ervoor dat hij velen aan zijn kant kreeg, iedereen moest van hetzelfde houden, waarna ook die groep verbannen werd.

Hij was wel in zijn nopjes. Hij leek de mensen in zijn macht te hebben en kon alles laten verlopen zoals hij zelf wilde. Tot het volk opmerkte dat hij als enige overschoot die een bril droeg en vond dat hij er niet meer bij hoorde en hem verbande naar een ander eiland.

Verschillen zullen er altijd zijn. Dat vind ik net mooi. Stel je voor dat we er allemaal hetzelfde zouden uitzien en allemaal hetzelfde zouden doen. Hoe saai zou dat worden…

Het zou er pas echt vrediger aan toe gaan, denk ik, als niemand zich nog laat opjutten tot haat wegens bepaalde verschillen. Als de verschillen omarmd worden. Als er doorheen verschillen gekeken wordt en enkel nog “de mens” zichtbaar is.

Spread the love. We’re all one.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.