STORM IN JE HOOFD

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Ik begrijp niet dat jij zo rustig kunt blijven als het zo stormt, zei iemand die zelf altijd de grootste rampscenario’s voor zijn geestesoog ziet passeren.

Simpel. Ik ga er van uit dat alles oké is, dat we veilig zijn en dat er niets gaat gebeuren. En als er tóch iets gebeurt, dan zien we dat dan wel weer. Het heeft geen zin om me druk te maken over iets dat nog niet gebeurd is.

Mja, ik moet toegeven dat ik dit gemakkelijk en vanzelf kan toepassen als het “maar” om materiële dingen gaat.

Als er iemand van het gezin te laat thuis komt zonder te waarschuwen én dan ook nog eens de gsm niet opneemt als ik bel, dan stormt het in mijn hoofd ook, hoor. “We zien wel”, komt dan totaal niet in me op. Wie weet liggen ze ergens in een gracht, verongelukt?!

Natuurlijk is dan gewoon de bus veel te laat of was er nog wat werk te doen of zo terwijl hun batterij net plat was. Typisch.

Het zou toch makkelijk zijn als we dat angst- en piekermechanisme zouden kunnen loslaten. We maken ons zorgen over wat er misschíén zòù kunnen gebeuren terwijl er veel meer kans is dat er helemaal niets ergs gebeurt of gebeurd is. Dan hebben we daar heel veel tijd en energie aan verspild, voor niks.

Ik probeer het. Als ik me nog eens zorgen maak of over iets pieker: tegen mezelf zeggen: laat het los, denk omgekeerd, zie voor je hoe alles prima verloopt. En als er dan toch iets gebeurt, dan zien we dat dan wel weer.

Ik wens je een helder en rustig hoofd bij stormweer, letterlijk of figuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.