Stress ontladen

Sandra Rogiers Relax Body Mind Leave a Comment

Ooit al eens naar een natuurdocumentaire gekeken waarin leeuwen op gazelles jagen?

Zodra de gazelle zich bewust wordt van haar vijand schiet haar stressmechanisme in gang waardoor haar lichaam razendsnel kiest tussen vechten of vluchten.
Uiteraard vlucht ze.
(Stel je voor dat ze zich omdraait en die leeuw te lijf gaat!)

In het geval ze de leeuw te slim of te snel af is, begint ze hevig te trillen. Dit is haar lichaam die ontlaadt na de stress.

Wij, mensen, doen dit helaas niet, ontladen na stress. Integendeel, we vliegen van de ene uitdaging in de andere, zonder enige rustpauze. In plaats van stress te ontladen houden we ze vast. Tanden en kaken op elkaar geklemd, schouders opgetrokken, ribbenkast vast, buik ingetrokken.

Het is een goed idee af en toe even halt te houden en naar deze tekenen van stress te speuren, en los te maken. Kaken los, schouders naar beneden, vrijuit ademen, en laat die buik maar eens flubberen.

Af en toe tijd maken om te ontspannen en even op te laden is belangrijk. Anders blijft je lichaam maar stresshormonen aanmaken, kan je lichaam niet recupereren en raakt het op den duur uitgeput.

Hoe ontlaad jij je stress?
(Doen alsof je zo’n ranke gazelle bent en alles eens goed losschudden, kan ook!)

By the way, ik besef wel dat enkele cruciale beroepen in deze Corona-tijden constant onder stress staan en weinig of geen tijd hebben voor ontladen, ontspanning, opladen.
Ik wens hen toe dat ze toch ergens iets vinden om heel even te ontstressen, al is het maar drie keer diep in en uitademen. Vanachter hun broodnodige mondmaskers…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.