Tijdmachine

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Zijn er nog mensen die zich als kind bezighielden met over van alles dieper na te denken?

Tot waar liep de ruimte, het universum? Iets kan toch niet eindeloos ver zijn? En aan de andere kant, als de ruimte tóch ergens eindigde, wat was daar dan achter, want na het einde van iets komt toch automatisch het begin van iets anders? Dan toch een oneindige ruimte?
En hoe was dit alles ontstaan? Zelfs nog los van de big bang, wat was er dan dààrvoor en hoe was dàt dan ontstaan?

Hoe was de jaartelling ooit ontstaan en hoe konden ze weten hoeveel jaar “voor Christus” iets gebeurd was? En waarom was het met Christus? Hoe zat dat dan met joden en moslims en zo?

Hoe waren landen ontstaan? Hadden ze echt met oorlogen en veldslagen land veroverd en gezegd “Vanaf nu hoort dit stuk land bij mijn land.”? Maar hoe was dat land dan oorspronkelijk ontstaan? Wie had de behoefte om grenzen te trekken?

Wie had ooit het systeem met koningen bedacht? Hoe was dat ontstaan? Hadden de mensen de eerste koning mogen kiezen? (Wist ik toen veel dat de mensen nu ook niet écht hun leiders kunnen kiezen, maar da’s dan weer een ander verhaal…) Was er iemand opgestaan en had die ineens verkondigd dat hij de koning was? En wie bepaalde de regels en vond wetten uit omdat hij wist wat goed was voor zijn medebevolking? Was dat gestart samen met landsgrenzen en koningen, of was dat daarvoor al?

Wat was dat met spreekwoorden en gezegden?
“Alle wegen leiden naar Rome?”
Toen ik nog klein was stelde ik me voor dat dat daar dan nogal druk moest zijn! Pas toen ik ietsje groter was snapte ik het concept van spreekwoorden, dat je die niet letterlijk moest nemen.
(Als kind waren spreekwoorden wel veel leuker, toen ik me nog voorstelde dat dat echt gebeurde. “Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.” Hilarisch! Hoe onhandig kun je zijn?!)

Hoe zat dat met verre landen? Soms zag ik op TV mensen van daar iets vertellen, maar betekende dat dan dat alle mensen ginder er ook zo over dachten? Ik was er nieuwsgierig naar wat op andere plekken gebeurde…

Mja…

Veel dingen kan ik intussen natuurlijk al zelf opzoeken, maar van sommige andere dingen weet ik nog altijd niet hoe de vork precies aan de steel zit. (De vork zit gewoon heel hard op de steel geschoven en misschien zelfs met een nagel vastgespijkerd, anders komt-ie telkens los en hoe kun je er dan mee werken?)

Dus mocht je ooit een tijdmachine uitvinden, ik reserveer graag als eerste een plekje om het allemaal eens uit te pluizen en mee te maken. Sommige dingen intrigeren me nog steeds mateloos!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.