Van nieuwsgierige apen naar killer-mieren

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

‘Schat, je hebt weer een heel stuk overgeslagen, ik ga wat meer uitleg nodig hebben, hoor.’ als ik weer eens, als het even stil is, het gesprek verder zet in mijn hoofd en dan plots eruit gooi waar ik eindig met mijn gedachten. Mja, hij kent me al een beetje.

Een nieuwsbericht over nieuwsgierige apen kan bij mij zomaar overgaan in de bedenking “stel je voor dat killer-ants bestaan!”…

Toen ik berichten zag passeren over apen die ergens, ik weet niet meer precies waar, een stad overrompelden omdat ze dat nu durfden, nu er praktisch geen mensen meer rondliepen, dacht ik ook meteen aan de berichten dat hier in België ook meer wolven te zien waren.

Dat deed me dan bedenken dat ik heel blij ben dat ik niet ergens woon waar tijgers leven. Stel je voor, zeg! Ik zou niet meer in bossen durven wandelen!

Ik vond het al griezelig genoeg die keer dat mijn zus vertelde dat ze eens weggejaagd werd door buizerds! Net broedseizoen en waarschijnlijk kwam ze zonder dat te beseffen te dicht bij het stukje bos waar ze hun nest hadden, waardoor ze rakelings boven haar hoofd vlogen om haar te waarschuwen dat ze maar beter niet te dichtbij kwam.

Wij, mensen, mogen eigenlijk blij zijn. Als je er bij stil staat, dieren zouden toch veel meer schade kunnen doen als ze zich zouden gedragen zoals de mens. Hela, dit is van mij, en dat stuk daar wil ik eigenlijk ook wel! De mens neemt steeds meer territorium af van de dieren, maar wat als het omgekeerd was! Beren, tijgers, leeuwen, olifanten, noem maar op! Stel je voor dat zij meer territorium opeisten! Dat zou hen toch lukken?! (Of ja, hmmm… wapens en zo…)

Of bij ons: stel je voor dat al die mussen in onze haag op een dag vinden dat ik hen te veel stoor als ik naar de brievenbus ga en unaniem beslissen dat ze mij allemaal samen gaan aanvallen! Ik zou het niet halen in mijn eentje tegen heel die zwerm!
(Nee, ik heb nog nooit de film The Birds gezien, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen.)

Over zwermen gesproken: in de zomer zie je ook soms van die zwermen muggen vliegen. Als die nu eens allemaal samen zouden aanvallen en je vampiergewijs half leegzuigen?

Of mieren! Die doen àlles samen! En die kunnen 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen. Dat moet toch een eitje zijn om samen één mens aan te vallen. Ieuw, stel je voor dat die over je hele lichaam kruipen en, nog “ieuwer”, over je gezicht, mond, in je neus, oren,…
(Oeps, en dan vraag ik me altijd af welke verknipte geesten de scenario’s voor horrorfilms bedenken…)

Mijn conclusie is dat het dierenRIJK veel vreedzamer en veel minder dominant is dan het mensDOM. Of moet ik zeggen banger?

(En ook een beetje dat ik veel te veel fantasie heb en te veel doordenk en me in mijn hoofd niet altijd bij het oorspronkelijke onderwerp van het gesprek hou als dat stilvalt…)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.