Voedingscombinaties

Sandra Rogiers Relax Body Mind Leave a Comment

In alles zijn er verschillende visies. Ook in hoe je zou moeten eten.

Ik ben opgegroeid met vlees-patatjes-groenten.

In het EANG leerde ik dat je je maaltijden beter op bepaalde manieren combineert. Dat heeft te maken met verschillende verteringsenzymen.

In de mond begint de eerste vertering van je koolhydraten (vandaar het belang van goed kauwen). In de maag begint de eerste vertering van je eiwitten.

Het “probleem” zit hem erin als de voeding de maag verlaat: dan moet de pancreas beslissen of het enzymen in de darmen stuurt voor de tweede vertering van koolhydraten of van eiwitten.

Daarom raadt die strekking aan als volgt te eten:

groenten + zetmeelkoolhydraten + vetten

óf

groenten + eiwitten

Ook voor fruit is er een regel: eet fruit het liefst een halfuur vóór de maaltijd (zo lang heeft het meeste fruit nodig om te verteren) of twee uur na de maaltijd (als die maaltijd al grotendeels verteerd is), anders kan het gaan gisten in combinatie met de andere voedingsmiddelen.

Zoals altijd: probeer het of probeer het niet, voel of het je aanspreekt, en als je het probeert: voel wat het met je doet.

Ik heb het zelf ook uitgeprobeerd toen ik daarover leerde, en op korte tijd verloor ik vier kilo (wat eigenlijk niet nodig was, maar voor mij wel een bewijs dat dit wel degelijk invloed heeft op je spijsvertering).

Intussen pas ik het bijlange niet zo strikt meer toe. Om maar één voorbeeld te geven: ik eet al eens graag wat fruit in een slaatje, in mijn yoghurt, in granola, als snack met noten,… (en ja, die vier kilo is er al weer bij, hoor ☺️)

Wat me wél is bijgebleven: toen ik dat uitprobeerde at ik al een hele tijd geen boterhammaaltijden meer als ontbijt of lunch, dat lag me te zwaar op de maag.

Nu snap ik wel waarom ik daar veel minder last van heb als ik eens brood zonder beleg eet bij de soep, of besmeerd met kokosolie en belegd met groenten, dat verteert veel beter. (En bovendien: jàmmie!)

Hoe je ook beslist te eten: geniet ervan en smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *