Voedselallergie

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Wat doen zowat alle papa’s graag? (En de mama’s ook eigenlijk…) Gezellig samen genieten van lekker eten. Dat deden we dan ook op vaderdag.
Ik deed goed mee, want ook ik zeur wel eens graag met ongezond eten, denkend dat dat niet zo erg is omdat grotendeels gezond eten een goede buffer vormt.

En dat is ook zo. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Een zeedijk biedt een goede bescherming tegen de invloeden van de zee, maar een tsunami zal die ook niet tegenhouden, hé.

Ik heb mezelf een beetje vergiftigd met boterkoeken en chocolaatjes bij het ontbijt en taart en chocomousse in de namiddag. Telkens aangevuld met heel wat fruit, dat wel, maar toch…

In de vroege avond werd ik ineens zo moe en suf als iets. Een uur later werd ik enorm misselijk. En nog een uurtje later begon het me te duizelen.

Bij voedselallergie denken mensen direct aan naar de spoedafdeling rijden met dichtgeknepen keel en opgezwollen gezicht, maar naar mijn mening duiden de symptomen die ik zelf ervaren heb ook op een soort voedselallergie. Het lichaam probeert je altijd op één of andere manier duidelijk te maken dat het niet akkoord gaat met wat je erin stopt.

Het wordt dus dringend, dringend, hóóg tijd dat ik sterk genoeg ben om te vechten tegen die lekkere, gezellige familietradities en -gewoontes én tegen dat duiveltje op mijn schouder dat het engeltje op mijn andere schouder overschreeuwt.
En rechtstreeks naar het fruit grijp, als dat toch ook op tafel staat, in plaats van me eerst te vullen met al die andere dingen.

Bij dat soort gelegenheden sta ik niet stil bij de gevolgen. Alsof ik betoverd ben door de situatie. Niet de eerste keer dat ik dit besef, helaas.

Als ik het me van voordien al inprent zal het wel lukken. Dan trap ik niet meer voor de zoveelste keer in die val. Desnoods schrijf ik het in mijn agenda. “Stop vandaag GÉÉN rotzooi in je lijf! Een paar uur gezelligheid en genieten van ongezonds weegt NIET op tegen je achteraf mottig voelen!” Dan moet het me wel lukken om mijn buik te vullen met fruit en, enkel als ik er écht écht zin in heb, dan daarna misschien nog genieten van ÉÉN klein ongezond dessertje die dag. Daar is mijn buffer sterk genoeg voor.
Moet lukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.