Vogelmeditatie

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Ik heb afgezien in die vriesweek.
Niet door de kou, goedgekleed kan ik daar wel tegen.

De week ervoor ben ik enkele dagen door omstandigheden serieus over mijn grenzen gegaan. Dat werd dus veel rusten en middagdutjes in het weekend, ik was gewoon uitgeput…

In de vriesweek die daarop volgde probeerde ik zo weinig mogelijk onnodige dingen te doen en veel te rusten, om nog wat meer terug tot mezelf te komen.
Wat ik mezelf wel oplegde: goed de tijd in de gaten houden nu beide kinderen een week thuis online les kregen, zodat ik tijdens hun pauze versgesneden fruit kon brengen en hen tijdens hun middagpauze verse soep kon voorschotelen bij hun boterhammen.
En voor de tuinvogels zorgen: naast vetbollen ophangen en kruimels, graantjes en zaadjes strooien zorgde ik er ook voor op tijd en stond vers water te zetten. Ze zeggen wel dat vogels sneeuw pikken om hun dorst te lessen, maar ik vond ze er toch blij uitzien als ze dat water vonden.

Op zo’n momenten, als mijn energie te laag staat, zou ik eigenlijk (nog meer) moeten mediteren, omdat dat mij normaal rust brengt en/of oplaadt. Maar net op zo’n momenten heb ik er echt moeite mee. Mijn gedachten, gevoelens, herinneringen buitelen dan chaotisch over elkaar waardoor ik me niet kan concentreren of rustig worden.
Het is dan meestal een oplossing om gewoon mantra’s te zingen, daar kikker ik ook wel van op. Maar ik kon moeilijk beginnen met mijn ONNNNNNG NAMOOOOO of zo terwijl de kids boven live les hebben, het is al zo moeilijk om te volgen, laat staan als er daar nog één overheen zingt.

Dus drentelde ik maar wat rond in huis. En toen ik in de living door het raam keek herontdekte ik iets anders waar ik enorm veel deugd van heb: naar de vogeltjes in de tuin kijken. Heerlijk!
Een dozijn kwetterende mussen, een drietal sierlijke koolmeesjes, een waakzaam roodborstje en een mooie merel kwamen hun honger stillen en hun dorst laven.
Een kwartier naar die vogels kijken die om beurten af en aan kwamen vliegen had ongeveer hetzelfde effect op mij als een meditatie.
Zo kan het dus ook!

Wat doe jij op moeilijkere momenten om tot rust te komen of op te laden?