Waarom wij voor bio blijven kiezen

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Een hele tijd geleden schreef ik dat van één inkomen leven met een gezin van vier wel lukt. Daar sta ik nog steeds achter. Al blijft het bij grote uitgaven wel even slikken. Wij hebben in de Paasvakantie bijvoorbeeld beslist om een laptop te kopen, zodat de kinderen niet meer moesten wachten op elkaar om de computer te kunnen gebruiken voor hun online schoolopdrachten. Een goede investering, aangezien ze meer en meer digitaal moeten gaan voor school. Maar wel een flinke hap uit ons budget.

Op zo’n momenten denk ik wel eens aan de mensen die me soms vragen of het het in onze situatie wel waard is bio te kopen. Want wij besteden toch wel een redelijk groot deel van ons budget aan voeding. Met de hoeveelheden groenten die hier wekelijks verorberd worden maakt het een redelijk verschil uit of we bio eten of niet. Toch willen we dat niet veranderen. We beschouwen dat namelijk ook als een investering.

Ik ben er heel erg van overtuigd dat wat we meer uitgeven aan onbespoten, onbewerkte biogroenten en -fruit ervoor zorgt dat we minder uitgeven aan dokters- en apothekerskosten.

En bio heeft nog wel meer voordelen:

Bij onze bioboeren zit zo goed als niks in plastic verpakt. We kunnen (in normale omstandigheden) wéken weg met één huisvuilzak. Goed voor het milieu.

We vinden bij hen ook wel eens groenten die je in de supermarkt maar zelden tegenkomt.

Het is vééééél smaakvoller. Eet maar eens rucola van de supermarkt en rucola van de bioboer naast elkaar, je zult direct het verschil merken. Zoals onze zoon zelfs nog geblinddoekt het verschil zou proeven tussen bio-aardbeien en supermarkt-aardbeien.

Bovendien vinden we het belangrijk lokale boeren, en bio in het bijzonder, te steunen.

Natuurlijk vind je ons ook wel eens in de supermarkt voor groenten, als we er door omstandigheden écht niet geraken op de verkoopdag. (Al zijn restjes uit de diepvries dan vaak een goeie reserve of aanvulling…) Of zoals onlangs: We hadden enorm veel zin in witloof uit de oven (mmm, met een laagje kaas op) en dat was er die week net niet meer. Als we van die “echte” zouden zijn, zouden we niet meestal maar altijd volgens de seizoenen en dus volgens aanbod eten, maar wie weet komt dat ook nog wel. Baby-steps, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen.

Ik wil eigenlijk niet te streng en rigoureus regeltjes opleggen. Als ik iets té perfect en strikt wil toepassen krijg ik daar stress van. En da’s nu ook weer niet de bedoeling. Je best doen is goed genoeg, vind ik. Voel je snel genoeg de voordelen van.
Maar als alles dus verloopt zoals het moet verlopen: wij blijven bij bio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.