Wat je aandacht geeft groeit

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

Als je op FB iets helemaal nieuws volgt, valt het extra hard op natuurlijk. Sinds ik als boekenliefhebber Awesome Librarians volg, krijg ik geregeld vanzelf boek-gerelateerde memes van andere pagina’s te zien.

Als je op Insta één keer blijft hangen bij een reel van een schattig konijntje, krijg je de dagen daarna nog een boel andere konijnen op je scherm.

Als je op YouTube één keer comedy opzoekt, krijg je de volgende keer wel twintig suggesties voor comedy op je beginscherm.

En zo is het eigenlijk ook met gedachten, dacht ik plots. Wat je aandacht geeft groeit. Waar je aandacht aan besteedt komt veelvuldig terug. Krijg je meer van dat.

Het beeld van een bij die een mooie partij bloemen gevonden heeft en in geen tijd een hoop vriendjes verzameld heeft om zich mee te goed te doen aan nectar en stuifmeel valt me te binnen.

Als ik me ziek en zielig voel en alleen maar daarmee bezig ben (wat ik trouwens eigenlijk maar een normale reactie vind, hoor), dan is er alleen maar ziek en zielig en gaat mijn aandacht nergens anders naartoe, en voelt het zelfs alsof het alleen maar verergert (of ís het gewoon ook zo). Gedachten worden dan vaak ook steeds donkerder en triester en komen steeds vaker terug, met alle gevolgen vandien.

Of deze: ik kan het (nog) niet (goed genoeg), anderen zijn hier veel beter in, en dan komen er bewijzen met anderen die bepaalde dingen heel anders doen en dan komen er nog meer negatieve gedachten en… en… en…

Maar gelukkig kun je zo’n gedachten ook ombuigen. Op het moment dat je ze hebt of net erna of zelfs preventief (daar komt ze weer met haar affirmaties!). En het leuke is dat positieve gedachten net zo werken als negatieve (al kan het soms moeizamer voelen, want negatief denken komt natuurlijk makkelijker, in het begin in elk geval).

Als je positieve gedachten hebt en je hebt die steeds vaker, dan gebeuren er ook steeds vaker positieve dingen.

Alsof je je magneet op iets anders richt en zo andere dingen aantrekt.

Alsof het Universum altijd denkt, bij gelijk waar jij aan denkt: Ah, ben je daarmee bezig? Komt eraan!

“Ik ben goed in wat ik doe en ik doe het op mijn eigen unieke manier en bovendien vind ik het heel leuk om te doen, komt het allemaal vanzelf en heb ik er deugd van en anderen ook.” als ik me bijvoorbeeld weer eens afvraag of ik echt wel alles wat in me opkomt in een blog moet plaatsen.

Als ik zo denk, krijg ik geen blokkade, hoor, integendeel, de inspiratie stroomt gelijk zot!

“Ik ben dankbaar voor alle mooie, leuke dingen in mijn leven en ik mag daarvan genieten.” en plots merk je op dat je écht veel moois rond je heen hebt en dat je veel hebt om van te genieten.

En die van “Ik ben aan het helen en aan het groeien.” die ik hier kort geleden deelde, die is naar mijn mening goed zijn werk aan het doen. Omdat ik het echt geloof.

Dus eh… Misschien wil je het ook wel eens proberen?

Welke negatieve gedachten heb jij soms?

En hoe ga je ze ombuigen?

Want wat je aandacht geeft groeit…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *