Wensen en behoeften en zelfzorg

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Laten weten waar je behoefte aan hebt of waar je mee zit, dat kàn dus gewoon, hé!

Bij vrienden binnenkomen en “Ik ga je maar alvast waarschuwen: ik ga veel wablief zeggen vandaag want ik zit weer in zo’n periode dat ik niet goed hoor.” en als reactie krijgen “Geen probleem, dan praten we vandaag extra luid en duidelijk.” (en dan doen ze dat gewoon ook nog!).

Tegen iemand die graag wil afspreken zeggen: “Ik ben na de middag wel enkele uren thuis, maar die gebruik ik eigenlijk graag om mijn energie op peil te houden.” en “Groot gelijk!” als antwoord krijgen.

Enkele uren met (nieuwe) vriendinnen spenderen en in de vroege avond zeggen dat het heel leuk was maar dat je nu behoefte voelt om thuis te gaan ontprikkelen en die begrijpen dat gewoon.

Allee zeg!

Toegegeven, dat was allemaal bij mensen waarbij ik me veilig voel, waarvan ik weet of voel dat ze mij aanvaarden zoals ik ben en respecteren hoe ik in mekaar zit.

Dat moet in andere situaties toch ook kunnen?

Ik heb nog steeds vaak het gevoel dat ik egoïstisch ben als ik aan mezelf denk, mijn wensen of behoeften uit, of, godbetert, mezelf op de eerste plaats zet! (Pleaser-syndroom. 😉😅)

Toch geeft mijn innerlijke weegschaal steeds vaker aan dat zelfzorg zwaarder doorweegt.

(Ik heb het gevoel dat ik het niet goed uitleg. Het beeld in mijn hoofd is dat van zo’n ouderwetse weegschaal waar je aan de ene kant iets oplegt en aan de andere kant gewichtjes, tot beide kanten op dezelfde hoogte komen, in evenwicht zijn, zodat je weet hoeveel dat ene weegt. Datte, maar dan met zelfzorg.)

En als ik er even bij stil sta: ik merk ook meer en meer in mijn omgeving dat mensen beginnen te beseffen dat ze dat nodig hebben, zelfzorg.

Nu ook nog dóen!

Da’s ook nog zoiets. Je kunt wel iets beseffen, maar dan moet je er ook nog iets aan doen…

Komt goed. We hebben tijd. We mogen oefenen, fouten maken, nog eens opnieuw proberen. Elke dag opnieuw. Elke keer een klein stapje verder.

Hoe/wanneer/bij wie/ waarover benoem jij jouw wensen en behoeften?