You are the sky, the rest is just the weather

Sandra Rogiers Positivo Ofnie

Sinds ik lang geleden De Kracht Van Het Nu van Eckhart Tolle las, bekijk ik bepaalde dingen anders.

Iedere keer dat ik het nog eens herlees ontdek ik nieuwe dingen, alsof er op magische wijze alinea’s bijgekomen zijn (dat is natuurlijk telkens omdat ik er op dat moment pas klaar voor ben om dat op te merken of te begrijpen of te laten binnenkomen), maar de grootste les van heel het boek blijft voor mij dat hij op een bepaald moment in zijn leven zei: “ik” kan niet meer leven met “mezelf”.

Wat eigenlijk ergens impliceert dat er twee zijn. En als je er even over nadenkt: je kunt je gedachten, gevoelens, omstandigheden observeren, dus je bént niet je gedachten, gevoelens, omstandigheden.
In essentie ben je eigenlijk, of zo interpreteer ik het toch, een pure ziel die vanalles meemaakt.

Da’s waarschijnlijk ook waarom die spreuk die ik ooit las zo bleef hangen bij mij. Ik herken die denkwijze daarin.

You are the sky.
The rest is just the weather.

De hemel is er altijd. Soms met de zon, soms met de maan. Soms licht, soms donker. Soms witte wolken, soms donkere wolken. Soms regen, sneeuw, hagel, bliksem, regenbogen,… maar altijd is die hemel daar, of je hem kunt zien of niet.
Dat is voor mij een rustpunt.

Als het heel erg druk is, of er is een nare situatie, dan voelt het voor mij soms alsof ik midden in een hevige storm sta, met een woedend waaiende wind die alles met zich mee sleurt.

Als ik er op zo’n moment aan denk (want ik ben ook maar een mens, soms (vaak!) lukt het me ook niet om het objectief en rustig te bekijken), dan plaats ik mij in gedachten in het oog van de storm. (In films is dat toch zo?) Ik fantaseer dan dat er midden in de storm een heldere plek is, waar het stil en kalm is, waar ik een stukje blauwe hemel zie en waar ik even op adem kan komen om de rest van de storm te doorstaan.

Dat brengt mij dan tot rust.
Want elke storm gaat op een bepaald moment voorbij.
En gedachten, gevoelens, omstandigheden ook.

Dus dank je, Eckhart Tolle. Zo vind “ik” het makkelijker om met “mezelf” te leven.