Zwerfvuilacties

Sandra Rogiers Positivo Ofnie Leave a Comment

We hebben onlangs een stadswandeling gedaan. Gewoon omwille van de wandeling natuurlijk, niet omdat we nu éinnnnndelijk nog eens zomaar naar een frituur en een crèmerie konden, hoor.
Oké, da’s een leugen. Wat hebben we dààrvan genoten!

Minder aangenaam vond ik de mondmaskertjes die ik hier en daar langs straat zag liggen.
Toen ik dat zag kwam een oude ergernis weer naar boven: zwerfvuilacties.

Je hebt vast ook al foto’s gezien waarop mensen trots het aantal vuilzakken of PMD-zakken tonen met al het zwerfvuil dat ze verzameld hebben. Vind ik zó erg!
Uiteraard vind ik het heel lief van die mensen dat ze dat doen, maar het zou niet nodig mogen zijn!

Makkelijk, hoor: ‘Ik gooi mijn vuiligheid zomaar ergens, iemand anders zal het wel oprapen.’ Als niemand zijn vuilnis zomaar ergens weggooit kan er ook geen zwerfvuil meer zijn, en zijn zwerfvuilacties niet meer nodig.

Ik vraag me dan altijd af: hoe moeilijk kan het zijn? Als je die koek of dat blikje met je mee kon sleuren tot je het wil opeten of uitdrinken, dan kun je toch even goed ook dat lege koekpapiertje of blikje bij je houden tot je een vuilbak tegenkomt of terug thuis bent?

Zo ook met mondmaskertjes. Ik draag ze ook niet graag. Ik heb dan het gevoel dat ik geen adem krijg, dus doe ik ze ook af zodra dat mag. Vaak staat op plaatsen waar een maskertje verplicht is een vuilbak buiten. En voor het geval dat niet zo is heb ik een apart zakje bij waar ik het kan insteken tot ik het thuis in de vuilbak kan gooien.

Sorry voor mijn gezaag vandaag.
Ik besef dat dat één van mijn “kantjes” is, wereldverbeteraar spelen. Ik hoop altijd maar dat het iets doet. Maar zoals het bij alles is: ik kan alleen maar over mezelf beslissen. En mijn kinderen weten ook al van kleinsaf dat dat niet hoort. Maar zelfs over hen heb ik niets te zeggen, als ze dat later alsnog zouden beginnen doen. (Ik denk het niet, hoor, dat zit er ook al diep ingebakken.)
Dus… altijd bij onszelf beginnen als we veranderingen hopen te zien.

Zoals Gandhi zei: Be the change you want to see in the world.

(Ik zie hem in mijn fantasie al voor me, met zelfgebakken koekjes in een Tupperware potje en een hervulbaar flesje water in zijn rugzak… 😉)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.