De vijf liefdestalen

Ik maak de laatste tijd ’s avonds véél eten klaar. Meestal iets van patatjes of rijst, iets van vlees of andere proteïnen, en heel veel groenten.

Sinds Manlief een maandje mijn Anders Eten Challenge deed, volgt hij graag zoveel mogelijk (niet altijd, want wie eet nu eens niet graag biefstuk met frietjes) de voedingscombinatie-regels. Voelt hij zich veel beter bij, onder andere minder opgeblazen door een betere spijsvertering.

Dus ’s avonds kiest hij dan óf zetmeelkoolhydraten óf proteïnen en daar dan groenten bij, en de volgende dag krijgt hij het andere mee naar zijn werk, ook met groenten natuurlijk. Lekker makkelijk voor mij: gewoon opwarmen en in een foodcontainer doen, aangenaam voor hem: een warme maaltijd op zijn werk.

Onlangs had ik door omstandigheden niets over voor de volgende dag om mee te geven aan mijn twee mannen. (Ja, Zoonlief neemt ook graag warm eten mee naar school.) Toen dacht ik: ik maak vlug Carbonara klaar, dat duurt maar vijftien-twintig minuutjes. (Niet volgens de combinatieregels, I know, én dan nog zonder groenten, maar dat vinden ze ne keer nie erg, hoor! 😁)

En terwijl ik bezig was dacht ik plots: Oei, ik ben wel vóór hen bezig, maar niet mét hen…

Ik vroeg het hen dus. “Vinden jullie het eigenlijk niet erg dat ik geen tijd heb voor jullie, omdat ik bezig ben met jullie eten voor vandaag?”

Zoonlief liet me met een guitige blik weten dat hij het eigenlijk wel heel erg apprecieerde dat hij lekker eten meekrijgt…

“Dus je snapt dat dit ’s morgens mijn liefdestaal is? Jullie verwennen door voor ontbijt, tussendoortjes en middagmaal te zorgen?”

Ja hoor!

Manlief trok grappend een pruilgezicht, waarna hij een dikke knuffel en een zoen van me kreeg. De allerduidelijkste liefdestaal, lijkt me.

Ken jij trouwens de vijf liefdestalen?

Dienstbaarheid. (Iets doen voor de ander.)

Aanraking. (Knuffels bijvoorbeeld.)

Quality time. (Bewust tijd en aandacht geven aan iemand.)

Cadeaus. Iets geven. (Als ik dat vertaal naar mijn liefdestaal, klinkt misschien stom en misschien bedoelen ze dat niet met “iets geven”, maar zo voelt het voor mij: ik ben meestal niet (meer) zo van het zomaar materieel geven, maar als ik bijvoorbeeld een meme zie of een stukje tekst lees die me aan iemand doet denken, dan stuur ik die door. Dan weten ze dat ik aan hen denk.)

Positieve woorden. (“Dat heb je goed gedaan!”, “Wat ben je mooi met die trui!”, “Het eten is extra lekker vandaag!”, “Ik ben trots op je!”,…)

Wat zijn jouw liefdestalen?

En herken je liefdestalen van anderen naar jou toe?